Δημοπρατείται το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό – Δύο ακόμα διαγωνισμοί 100 εκατ. ευρώ για υποδομές-αναπλάσεις

Θέμα ημερών είναι πλέον η προκήρυξη για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Αθηναίων, Βασίλη Αξιώτη, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και πλέον αυτό που απομένει είναι να δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός. Παράλληλα προετοιμάζεται και ο διπλός διαγωνισμός για τα έργα ανάπλασης στην περιοχή ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στο ypodomes.com, το έργο για το γήπεδο είναι κόστους 125 εκατ. ευρώ και η υποβολή των φακέλων από τις τεχνικές εταιρείες θα γίνει σε προθεσμία 55 ημερών, δηλαδή κάπου μέσα στον Ιανουάριο του 2023. Από τα χρήματα αυτά τα 115 εκατ. ευρώ αφορούν το γήπεδο και τα υπόλοιπα δύο σημαντικά συνοδά έργα:

-Το πρώτο έργο αφορά πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, για να “συνδεθεί” το ποδοσφαιρικό γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενουμένων φιλάθλων και θα αφορά το 3% επί του συνόλου του κόστους, ήτοι 3.750.000 ευρώ.

-Το δεύτερο έργο, αφορά μία μικρή υπογειοποίηση που θα γίνει ως συνοδευτικό έργο, δίπλα στο Μετρό (Στάση “Ελαιώνας”) ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το ποδοσφαιρικό γήπεδo. Αυτό θα αφορά το 5% επί του συνόλου του κόστους, δηλαδή 6.250.000 ευρώ.

Άλλωστε όπως είχε αναφέρει το ypodomes.com προ ημερών έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, σημείο κλειδί για την υλοποίηση της μεγάλης αυτής αθλητικής υποδομής.

Στην προετοιμασία του έργου υπήρξε, όπως σημειώνει ο κ.Αξιώτης, αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων αλλά και την τροποποίηση της ΜΠΕ.

Η χρηματοδότηση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού γίνεται από δυο μέρη. Για τα 115 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και για τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μελετο-κατασκευή με 36 μήνες διάρκεια

Το έργο θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Θα στηριχθεί στην υπάρχουσα μελέτη που έχει εκπονηθεί από τον Παναθηναϊκό ενώ υπάρχει εν ισχύ η οικοδομική άδεια.

Αυτό σημαίνει πως με την ανάθεση και συμβασιοποίηση του έργου, ο ανάδοχος θα πιάσει αμέσως δουλειά καθώς το μόνο που θα χρειάζεται είναι η όποια τροποποίηση απαιτείται στην υφιστάμενη οικοδομική άδεια.

Αυτό σημαίνει πως με την ανάθεση και συμβασιοποίηση του έργου, ο ανάδοχος θα πιάσει αμέσως δουλειά καθώς το μόνο που θα χρειάζεται είναι η όποια τροποποίηση απαιτείται στην υφιστάμενη οικοδομική άδεια.

Ο χρόνος κατασκευής του γηπέδου, όπως σημειώνει ο κ.Αξιώτης είναι 36 μήνες. “Μεγάλος στόχος είναι να εγκαινιαστεί το γήπεδο έγκαιρα για να μπορέσει να παίξει η ομάδα του Παναθηναϊκού στην νέα της έδρα την περίοδο 2026-2027” λέει χαρακτηριστικά.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων τεχνικών εταιρειών εντός και εκτός συνόρων.Πιστεύουμε ότι θα δώσουν το παρών πολλές εταιρείες και θα έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Με το έργο αυτό η Αθήνα μπαίνει στο κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων με υπερσύγχρονα γήπεδα”.

Τα έργα αναπλάσεων

Ο Δήμος Αθηναίων τρέχει παράλληλα και τον διπλό διαγωνισμό για τα έργα υποδομών και ανάπλασης στην περιοχή ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά θα δημιουργήσουν επιτέλους ένα αξιόπιστο και σύγχρονο δίκτυο δρόμων, πεζοδρόμων, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού κλπ.

Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη ήδη από την Άνοιξη. Τα έργα εντάσσονται στη δράση “Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις”. Στόχος του Δήμου είναι οι προκηρύξεις των δύο έργων να βγούν μέσα στον Νοέμβριο και οι συμβάσεις να υπογραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση τους είναι πολύ πιο σφιχτό από το έργο του γηπέδου. Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του 2025, περίοδο ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι περιλαμβάνεται στους διαγωνισμούς για τα έργα υποδομών και αναπλάσεων

1.Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τα έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης, ύψους 33 εκατ.ευρώ. Επιπλέον έχει ενταχθεί και ποσό 7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις (ανεξάρτητο ποσό από τον διαγωνισμό). Στα προς εκτέλεση έργα περιλαμβάνονται:

1.1. Έργα Οδοποιίας
Στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι που προβλέπονται από την πολεοδομική μελέτη της περιοχής και έχουν εγκριθεί μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό. Το συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνει τις εξής φάσεις ωριμότητας:

α) οδοί για άμεση διάνοιξη: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής.

β) Οδοί για διάνοιξη υπό προϋποθέσεις: αφορά οδούς που περιλαμβάνονται σε περιοχές όπου ναι μεν έχουν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις/αγορές των οφειλόμενων εκτάσεων.

Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η «Ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο».

Προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20μ εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου. Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός Δήμου είναι περίπου 2.150 μ. Ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται σε περίπου 43.000 τμ.

1.2. Δίκτυα Ομβρίων και Αποχέτευσης

Η περιοχή παρέμβασης για τις υποδομές ομβρίων είναι βορείως της οδού Αγ. Πολυκάρπου, όπου δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα του συγκεκριμένου υποέργου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

1. Δίκτυο όμβριων υδάτων: το οδικό δίκτυο του υποέργου 1 συνοδεύεται από έλλειψη δικτύου διαχείρισης όμβριων υδάτων. Για το σκοπό αυτό το υποέργο 1 συνδέεται άρρηκτα με την κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην ίδια περιοχή παρέμβασης.

2. Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων: αντίστοιχα με την έλλειψη δικτύου ομβρίων, στην περιοχή μελέτης δεν υφίσταται ούτε δίκτυο αποχέτευσης. Για την ανάληψη της υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχή έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ.

3. Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος Προφ. Δανιήλ: το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος είναι οριοθετημένο σύμφωνα με το ΦΕΚ 48/ΑΑΠ/2009. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 400μ, εντός του ακινήτου της Διπλής Ανάπλασης.

Υποέργο 2: Τεχνική Βοήθεια

Για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη τεχνικής βοήθειας του υποέργου 1. Στις υπηρεσίες της Τεχνικής Βοήθειας θα περιλαμβάνεται και η υποστήριξη του Δικαιούχου κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Υποέργο 3: Απαλλοτριώσεις για διάνοιξη οδών

Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 25 περίπου στρεμμάτων. Οι απαλλοτριώσεις έχουν προκύψει από 2 βασικές κατηγορίες:
Απαλλοτριώσεις Πράξεων Εφαρμογής με βάση τις κυρωμένες μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής στην περιοχή του Ελαιώνα.

Απαλλοτριώσεις Διπλής Ανάπλασης με βάση το άρθρο 23 (περίπτωση 2γ) του ν.3983/2011, τα ακίνητα εντός του έργου της Διπλής Ανάπλασης δεν έχουν υποχρέωση εισφοράς σε γη και σε χρήμα. Συνεπώς, μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες δικαστικού ή εξωδικαστικού καθορισμού τιμής μονάδας. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο υποέργο περιλαμβάνεται και η σύνταξη ενιαίας πράξης εφαρμογής για την υπόλοιπη περιοχή του Ελαιώνα.

Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα

Το Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα και τα έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων. Το ύψος του διαγωνισμού φτάνει τα 42 εκατ. ευρώ (με το κονδύλι για Τεχνική Βοήθεια). Επιπλέον ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 13 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013) ο Δήμος Αθηναίων ως κύριος της έκτασης είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου. Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται ως εξής:
Περιοχή α: Περιλαμβάνει περιοχές πρασίνου και διαμόρφωση πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Επίσης περιλαμβάνει και τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο.

Περιοχή β (τμήμα): Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από / προς το σταθμό μετρό Ελαιώνα.

Περιοχή γ: Περιλαμβάνει διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης. Ο χώρος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση από άλλους πόρους. Επιπλέον, η σύμβαση αφορά και τα έργα διαμόρφωσης των ΟΤ 17,22 και 31 συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων.

Ανάπλαση Ναυτικού Οχυρού

Στο δεύτερο έργο περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του Ναυτικού Οχυρού. Το ακίνητο βρίσκεται εντός της περιοχής του Ελαιώνα και βορείως της Ιεράς Οδού. Είναι έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτίρια, όπως αυτά εγκρίθηκαν με καθορισμό οικοδομικής γραμμής με το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 (ΦΕΚ 236/ΑΑΠ/2010).

Υποέργο 2: Έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου και προσβασιμότητας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα

3.2. Κοινόχρηστο Πράσινο Διπλής Ανάπλασης

Το Υποέργο αφορά τις διαμορφώσεις κοινοχρήστου χώρου και προσβάσεων του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα.

Επιπλέον περιλαμβάνει τις Η/Μ υποδομές και το δίκτυο όμβριων υδάτων, αντλιοστάσια και δεξαμενές για πυρόσβεση και άρδευση του περιβάλλοντα χώρου την προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού και συστήματος ασφαλείας και παρακολούθησης, καθώς και την περίφραξη του γηπέδου, τις δαπεδοστρώσεις, διάφορες οικοδομικές εργασίες διαμόρφωσης και τον εξοπλισμό (καθιστικοί πάγκοι, κάδοι, σήμανση κλπ) του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, το υποέργο αφορά και τις εργασίες διαμόρφωσης της οδού πρόσβασης προς και από το επίπεδο -1 των εγκαταστάσεων του Γηπέδου, η οποία θα άρχεται από την οδό Αγ. Άννης και κινούμενη με κατεύθυνση από Β/Δ προς Ν/Α καταλήγει στην οδό Προφήτου Δανιήλ, γεφυρώνοντας το αντίστοιχο ρέμα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 400μ. εκ των οποίων τα 230μ. είναι Cut and Cover και το υπέργειο τμήμα του είναι μέρος του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου.