Στο μεταίχμιο μιας νέας εποχής…

Γράφει ο Chrl

Οι μήνες πέρασαν, το καλοκαίρι μας άφησε, ο κορονοιός πάλι αντιστέκεται σθεναρά. Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε ο καιρός το μπάσκετ να αρχίσει ξανά. Για πόσο δεν ξέρουμε, αλλά τουλάχιστον θα μπούμε επιτέλους σε κλίμα μπασκετικό. Η Ευρωλίγκα ξαναρχίζει, οι 18 ίδιες ομάδες με πέρσι ξανά στην αφετηρία και μέσα σε αυτές ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πλέον μπαίνει σε καθεστώς νέας εποχής, με νέο διοικητικό σχήμα, μακριά από τη διοίκηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Το πόσο καλό ή κακό είναι αυτό ας το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θα είναι πάλι εδώ όπως τόσα χρόνια τώρα, ελπίζοντας η ομάδα να τον κάνει όσο γίνεται και πιο χαρούμενο.

Κακά τα ψέματα, η νέα εποχή δεν θα είναι ρόδινη. Το μπάτζετ έπεσε στα τάρταρα, κομβικοί παίκτες αναχώρησαν για άλλες πολιτείες, ο προπονητής είναι άπειρος και μόνο η παρουσία Διαμαντίδη-Αλβέρτη στη διοίκηση δίνει μια σιγουριά στον κόσμο ότι μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό. Διοικητικά δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά. Το μόνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί διάδοχη κατάσταση και να φύγουν οι παρκαρισμένες μετοχές από τα χέρια του Γιαννακόπουλου για να μπορέσει ξανά ο σύλλογος να σταθεί στα πόδια του.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η επιλογή Βόβορα φάνταζε η πιο λογική, αλλά με πολλά ερωτηματικά. Προπονητής που έχει εμπειρία μόνο σαν βοηθός στο υψηλό επίπεδο, πήρε το χρίσμα για πρώτος χάρη στη θητεία του στο πλευρό αρκετών προπονητών που πέρασαν από την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Γύρω από το όνομα του έγινε αρκετή κουβέντα και για το αν μπορεί να σταθεί σαν πρώτος σε έναν τόσο ηλεκτρικό πάγκο, αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες, κρίθηκε ότι ήταν η πιο safe επιλογή.

Με τη φυγή παικτών όπως ο Καλάθης και ο Τόμας, χάσαμε τον πρώτο δημιουργό και πρώτο σκορερ της ομάδας. Η οικονομική δυνατότητα να αντικατασταθούν επάξια δεν υπήρχε. Το προπονητικό team προσπάθησε να χτίσει ένα ροστερ με τα δεδομένα που είχε, μπορώ να πω ότι έκανε κάποιες καλές επιλογές, αλλά δυστυχώς έκανε και τρανταχτά λάθη, που το πιθανότερο είναι να τα βρούμε μπροστά μας. Η έλλειψη δημιουργού, ενός κλασικού σουτέρ και φυσικά ενός αθλητικού ψηλού, έχει φανεί από τα πρώτα παιχνίδια. Δεν ξέρω αν αργότερα σκέφτονται να κάνουν αλλαγές, σίγουρα θα δώσουν χρόνο σε όλους να προσαρμοστούν και αργότερα και ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα να προβούν σε αλλαγές. Για το ροστερ της ομάδας δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο από αυτά που έγραψε ο Ευθύμης στο προηγούμενο κείμενο του, απαντήσεις θα πάρουμε σύντομα από το παρκέ.

Μέσα σε όλα αυτά, μεγάλο ενδιαφέρον κατά την άποψη μου, θα παρουσιάσει η στάση του κόσμου της ομάδας τη φετινή χρονιά. Ο κόσμος της ομάδας είναι καλομαθημένος. Είναι σαν τον πλούσιο που έκανε τη μεγάλη ζωή και πλέον έχει ξεπέσει και δεν μπορεί να κάνει τα ταξίδια που ήθελε ή να αγοράσει το νέο ακριβό αυτοκίνητο που είδε στη φωτογραφία ενός περιοδικού. Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, στόχος κάθε χρόνο επιβαλλόταν να είναι η παρουσία στο φαιναλ φορ. Ασχέτως αν ήταν ρεαλιστικός ή όχι αυτός ο στόχος, η λογική ήταν αυτή με συνέπεια τη διάλυση ομάδων που με κάποιες αλλαγές θα μπορούσαν να πάνε ψηλά. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης διατηρούσε αυτό το νοσηρό κλίμα με τις γνωστές πρακτικές του, αλλά όταν στο τέλος η ζυγαριά έδειχνε τον Παναθηναϊκό πάνω από τον αιώνιο αντίπαλο του, τότε το κλίμα ήταν θετικό. Πλέον όμως, καιρός είναι να καταλάβουν όλοι τη νέα πραγματικότητα. Η νέα διοίκηση δεν έθεσε υψηλούς στόχους και πολύ καλά έκανε. Αυτή τη στιγμή όμως, η ομάδα ανήκει στο τρίτο σκαλί των διεκδικητών της Ευρωλίγκας. Δηλαδή στις ομάδες που στόχο έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία και ότι καλύτερο προκύψει.

Το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Η ομάδα το έχει κάνει. Ο κόσμος όμως δυστυχώς όχι. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν κάποιοι δημοσιογράφοι γύρω από την ομάδα, που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χάλι τα προβλήματα της, προκειμένου να μη χάσουν το αναγνωστικό τους κοινό.

Δημιουργήθηκε σε σημαντικό μέρος του κόσμου η πεποίθηση, ότι η φετινή ομάδα θα τα πάει καλύτερα από την περσινή, ότι η φυγή Καλάθη ήταν για καλό, ότι οι νέοι που ήρθαν είναι όλοι σχεδόν πολύ καλοί και ότι γενικά η ομάδα θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Οι απόψεις αυτές όπως ηταν αναμενόμενο πάγωσαν μετά το σοκ των πρώτων αγώνων. Και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα επίσημα ματς στην Ευρωλίγκα.

Γιατί είναι δύσκολο να αποχαιρετάς τα μεγαλεία. Η ομάδα που κάποτε μεγαλουργούσε, πλέον είναι κομπάρσος και κάθε νίκη της θα είναι πολύ σημαντική. Εδώ υπάρχει το εξής ερώτημα. Το άδειο ΟΑΚΑ κάνει καλό ή κακό στην ομάδα; Κάποιοι θα πουν ότι κάνει κακό, γιατί θα λείψει ο παλμός της έδρας που έδινε δύναμη στους παίκτες και φυσικά τα έσοδα από εισιτήρια και διαρκείας, ειδικά αυτή την εποχή που κάθε ευρώ μετράει. Από την άλλη πάλι, ίσως κάνει καλό στους παίκτες και τον προπονητή, που δεν θα έχουν την πίεση και την μουρμούρα της εξέδρας όταν το παιχνίδι δεν θα πηγαίνει καλά και βρουν τον χρόνο να δείξουν κάτι καλό. Στο θέμα του κόσμου πάλι, φοβάμαι ότι θα μπούμε σε κλίμα εσωστρέφειας και ερίδων όπως στο ποδόσφαιρο. Θα υπάρχουν αυτοί που θα ζητάνε διακαώς την επιστροφή του ΔΓ στα δρώμενα της ομάδας και αυτοί οι οποίοι δεν θα τον θέλουν ούτε ζωγραφιστό, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη σμίκρυνση της ομάδας.

Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε, είναι ότι η ομάδα βρίσκεται σε καλά χέρια διοικητικά με ανθρώπους που θα το παλέψουν όσο μπορούν. Είμαστε το φαβορί για τους τίτλους στην Ελλάδα και ας έχει κλείσει η ψαλίδα με τους ανταγωνιστές μας. Ελπίζουμε ο Βόβορας και οι παίκτες να δείξουν ότι άξιζαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο τους.

ΥΓ1: Η πορεία του Ολυμπιακού στη φετινή Ευρωλίγκα παίζει και αυτή το ρόλο της. Γιατί αν δείξουν καλό πρόσωπο, θα αυξηθεί η γκρίνια από μερίδα του κόσμου για την πορεία της δικής μας ομάδας.

ΥΓ2: Το καλό με τη φετινή χρονιά είναι ότι θα απαντηθούν αρκετά ερωτήματα. Έφταιγε ή όχι ο Καλάθης που η ομάδα δεν πήγαινε ψηλότερα; Έπρεπε ο Βόβορας να στηριχθεί σαν πρώτος προπονητής νωρίτερα; Μπορούν οι Έλληνες παίκτες του ροστερ να σταθούν σαν βασικά γρανάζια ή είναι μετριότητες που τρώνε χώρο στο μπατζετ; Καθρέπτης το γήπεδο.

ΥΓ3: Και φέτος θα έχουμε τη Λίγκα μας στο Fantasy. Φτιάξτε λογαριασμό στο παιχνίδι και ψάξτε τη Λίγκα μας με τον κωδικό ULFWLATP. Όνομα λίγκας GREENMOOD LEAGUE. Μπορείτε να συμμετέχετε μόνο με ΜΙΑ ομάδα. Καλή επιτυχία σε όλους.