Όποιος δεν μπορεί να στηρίξει…. ας μην ασχολείται!!!

Γράφει ο Αλέξανδρος

Καλημέρα κύριοι, είναι ξεκάθαρο και δεδομένο πως η ποινή της απαγόρευσης μεταγραφών για τον Παναθηναϊκό  έχει “ισχύ” και φέτος. Μπορεί όχι τυπικά -μιας και η ομάδα αδειοδοτήθηκε κανονικά- αλλά ουσιαστικά, αφού ο ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ διαθέτει μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές και με αυτά τα χρήματα αξιόλογη ενίσχυση της ομάδας δεν μπορεί να επιτευχθεί, όσο καλοί και αν είναι στην δουλειά τους οι Νταμπίζας, Δώνης.

Θα μου πείτε βέβαια, “Είδαμε και την Εθνική Ομάδα που έχει απεριόριστο μπάτζετ, πόσο καλά τα κατάφερε”….. και θα συμφωνήσω. Έτσι είναι. Έντεκα ή είκοσι καλοί και ακριβοί παίκτες, δεν εξασφαλίζουν πάντα ένα καλό σύνολο, μια καλή ομάδα. Η Εθνική και ο Παναθηναϊκός του 2004, δεν ήταν ακριβές ομάδες. Εκείνες οι ομάδες χαρακτηρίζονταν από τους προπονητές τους και το καλό οικογενειακό κλίμα. Εκεί θα πρέπει να ποντάρει φέτος ο Παναθηναϊκός, αν θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο, ως πρωταγωνιστής ή έστω ως σοβαρός ρυθμιστής του πρωταθλήματος.

Η ανάγκη του Παναθηναϊκού για 4-5 παίκτες καλύτερους από αυτούς που διέθετε φέτος σε συγκεκριμένες θέσεις, δύσκολα θα καλυφθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ. Έτσι, η πώληση ενός παίκτη και η αποχώρηση κάποιων άλλων -με ευνοϊκές για τον Παναθηναϊκό συνθήκες- είναι μονόδρομος για τον Νίκο Νταμπίζα, προκειμένου να εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο πως η διοίκηση έχει ξεκαθαρίσει πως το συνολικό μπάτζετ της ομάδας (μαζί με λειτουργικά έξοδα) θα πρέπει να κυμανθεί στα 8,5-9 εκατομμύρια ευρώ (όσα ακριβώς είναι και τα έσοδά της), ώστε τα επιπλέον χρήματα που θα μπουν από την ίδια μέσω ΑΜΚ, να πάνε εξολοκλήρου στο χρέος (με στόχο το καλοκαίρι του 2020 αυτό να είναι κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ) η όποια υπέρβαση γίνει στο αγωνιστικό μπάτζετ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί από πώληση παίκτη και αποχωρήσεις.

Ο Νίκος Νταμπίζας προκειμένου να φέρει αυτό το δύσκολο έργο σε πέρας, οφείλει να “στοχεύσει” έξυπνα και σωστά. Καλείται να βρει παίκτες ελεύθερους ή με μεγάλη επιθυμία να έρθουν στον Παναθηναϊκό, μειώνοντας τόσο τις δικές τους απαιτήσεις, όσο και των ομάδων που ανήκουν. Ένας τέτοιος παίκτης είναι ο Κατελάρης και αφοριστικά σχόλια από Παναθηναϊκούς για την τακτική που εφαρμόζει ο Νταμπίζας, δεν επιτρέπονται….εκτός αν νοιάζονται περισσότερο για τα λογιστικά βιβλία της Ομόνοιας.

Τα τελευταία 6 χρόνια του Αλαφούζου και της παρακμής, ο Παναθηναϊκός έχει χάσει δεκάδες παίκτες είτε τσάμπα, είτε με το 1/5 της αξίας τους, από ομάδες που εκμεταλλεύτηκαν είτε την οικονομική αδυναμία του Παναθηναϊκού να τους κρατήσει, είτε την επιθυμία των παικτών να αποχωρήσουν…..Δεν θυμάμαι τους οπαδούς αυτών των ομάδων που ευνοήθηκαν, να αισθάνθηκαν ντροπή για την ομάδα τους, λόγω της πρότασης που κατέθεσαν στον Παναθηναϊκό ή που του άρπαξαν τον παίκτη. Τέλος, με το καραγκιοζιλίκι, που επιτάσσει να είμαστε απέναντι στον Παναθηναϊκό, επειδή είμαστε απέναντι στον Αλαφούζο. 

Ο Παναθηναϊκός θα υπάρχει και μετά τον ανεκδιήγητο Αλαφούζο (ελπίζω να δούμε σύντομα αυτόν τον Παναθηναϊκό) και δεν μπορούν κάποιοι παναθηναϊκοί στο όνομα της αντιπολίτευσης στον Αλαφούζο, να χλευάζουν τον Παναθηναϊκό με αφοριστικά και απαξιωτικά σχόλια, που θα τον ακολουθούν για πάντα. Έχω την απαίτηση από τους σκεπτόμενους Παναθηναϊκούς να απομονώνουν τους ηλίθιους, όχι να παρασύρονται από την ηλιθιότητα τους και να συμμετέχουν σε αυτή την απαξίωση του Παναθηναϊκού.

Μια χαρά πρόταση έκανε ο Νταμπίζας στην Ομόνοια, γνωρίζοντας την επιθυμία του παίκτη να έρθει να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Αν δεν αρέσει στην Ομόνοια η πρόταση, ας τον κρατήσει και να τον χάσει του χρόνου, χωρίς να πάρει ούτε αυτά τα “λίγα” που της προσφέρονται σήμερα και αν κάποιοι παναθηναϊκάρες έχουν πρόβλημα, να πάνε στα γκισέ των Τραπεζών να βάλουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ομόνοιας “υπέρ της μεταγραφής Κατελάρη” για να μην νοιώθουν “ντροπιασμένοι”. 

Η ομάδα θέλει στήριξη και όχι ανάθεμα.

Έξι χρόνια που ο κηφήνας τα είχε όλα απλήρωτα, με εξαίρεση αυτή εδώ την παρέα του Greenmood, ήσασταν όλο παλαμάκια και διθυραμβικές ανακοινώσεις για το έργο του, τώρα που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και υπάρχει μια αχτίδα φωτός να απαλλαγούμε από τα χρέη (με μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει και σοβαρός ενδιαφερόμενος για τις μετοχές), έχετε γίνει μέχρι και λογιστές της Ομόνοιας.

Βλέπατε τον Φάμπρι να σχεδιάζει κάστρα με τάφρους και λιοντάρια που ουρούσαν….. και χειροκροτούσατε.

Βλέπατε τον Ιταλό μάνατζερ να μας φορτώνει με πανάκριβα συμβόλαια παικτών που πέρασαν και δεν ακούμπησαν….. και καμαρώνατε.

Και τώρα που βρέθηκε ένας άνθρωπος να επενδύσει στο ταλέντο των παιδιών της ακαδημίας  και να αναζητά νεαρούς με δίψα για διάκριση, με το μικρότερο κόστος για την ομάδα….. χλευάζετε.

Κάντε μας τη χάρη και σταματήστε προς το παρόν να ασχολείστε…….. όταν βρεθούν ξανά 10 Αμπραάμοβιτς που θα φέρουν 4 Πιζάρο…. θα σας ειδοποιήσουμε να έρθετε στα πανηγύρια.